DAF in 1:43 door andere merken.

1. NOREV:
Het Franse speelgoed merk NOREV bracht in de jaren '60 een goed lijkend model uit van de DAF daffodil 750 onder nummer 31. Het model zat in de voor die tijd typische en kwetsbare NOREV verpakking, zodat het tegenwoordig erg moeilijk is om een NOREV model met zijn originele doosje te vinden. De achterklep kon open en was erg kwetsbaar. Enige tijd geleden is het model nieuw leven ingeblazen en is het vanuit een vergelijkbare mal veel gedetailleerder opnieuw door NOREV uitgegeven. Het model is nu ook via het postorderbedrijf Lecturama voor een zacht prijsje te verkrijgen.
2. REPLICARS:
                                             
Vrijwel tegelijk met de heruitgave van NOREV kwam het merk REPLICARS met een eveneens goedlijkend model van de DAF daffodil 750 op de markt. Dit model is nu nog in meerdere kleurcombinaties leverbaar.

3. DINKY TOYS:

Het bekendste model merk, DINKY TOYS, bracht in de jaren '60 ook één model van DAF uit. Het gaat om de DAF 32, die door DINKY TOYS FRANCE werd geproduceerd onder nummer 508. Het model was in 3 kleuren leverbaar: gebroken wit, donker rood en brons. Het autootje had glinsterende koplampen en een charmante vrouwelijke bestuurster. De beide portieren konden open en daar zijn er spelenderwijs wel eens een paar van verdwenen. Gelukkig kun je tegenwoordig op diverse beurzen en via de site (http://www.modelcarparts.com/ )goede replica deuren (en zelfs chauffeuses) bestellen. Dit model kom je nog vrij regelmatig tegen en ook al is het nog een goed gangbaar model toch worden er hoge prijzen voor gevraagd en gegeven. Vreemd, want zowel voor de DAF - verzamelaar als de DINKY - verzamelaar is het geen buitengewoon zeldzaam model. Het zal wel de combinatie van de aantrekkingskracht van DAF en DINKY TOYS samen zijn.

Sinds kort geeft het bedrijf Editions ATlas kopieen uit van oude Dinky Toys modellen en in de Franse serie van dit postorder bedrijf is ook de al oude en bekende Dinky DAF opnieuw uitgegeven. Een mooi model, strak in de lak en keurig in een doosje.


4. PRISKIM:

In de jaren '80 was op de beurzen in Houten een poosje een model van een DAF 33 bestel te verkijgen dat was gemaakt vanuit een Lion Car mal. Het model was zeer goed gedetailleerd en gespoten in de kleuren van de PTT. Op de bodemplaat staat de naam PRISKIM vermeld en onder die naam werden ze ook verkocht.

5. CORGI TOYS:

Corgi Toys leverde in de jaren '70 in de serie Whizzwheels, een goed lijkend model van het prototype DAF OSI City, onder nummer 283, ontworpen als compacte stadsauto door Michelotti. Alle onderdelen (inclusief de stoelen) konden bewegen en dat maakte er ook een kwetsbaar model van. Vooral via Engelse site is dit model voor een zacht prijsje (een paar Engelse ponden) nog goed te verkrijgen. Het model werd in twee verschillende doosjes geleverd. Het doosje op de rechtse foto is van recentere datum, maar is ook het zeldzaamst van de twee.

6. NEO scale:


Vers van de pers en nog erg nieuw zijn de modellen van NEO scale. In 2008 verscheen een model van de DAF 55 marathon sedan Hij is leverbaar in het geel met zwarte strepen en in het wit met zwarte strepen. Het is erg gedetailleerd en een absolute aanrader. De reguliere versie van de DAF 55 sedan is vanaf voorjaar 2009 ook leverbaar via NEO scale. Het is dezelfde mal als bij de marathon uitvoering en de detailering is wederom van hoog niveau. Dit model is in het groen en rood leverbaar. Na de DAF 55 werd de DAF 33 aangekondigd. Onderstaand zie je de eerste mallen van het model in wording.


De 33 liet daarna even op zich wachten, maar zoals nu goed zichtbaar op de foto is ook de DAF 33 een schitterend gedetailleerd model geworden, dat alleen in het wit en groen geleverd wordt. Inmiddels is vanaf zomer 2010 ook de net zo gedetailleerde DAF 55 coupé uitgegeven. Voor de Nederlandse markt is hij in het wit en geel met een Nederlands kenteken. Voor de Duitse markt wordt hij in het blauw geleverd met een Duits kenteken. Deze is direct wat zeldzamer, al is hij via de Duitse eBay site wel te vinden. En vanaf 2012 is er ook de DAF 55 marathon coupé in het oranje met zwarte strepen.


7. IXO (Altaya / Atlas)

 
Een recente en relatief goedkope aanwinst in 1:43 komt van IXO dat voor het Franse tijdschriftenbedrijf Altaya modellen levert dat je bij een tijdschrift met specificaties over dit model. Het is een keurig gedetailleerd model van de DAF 55 marathon sedan, waarmee Laurent & Marche in 1972 de rally van Monte Carlo reden. Altaya heeft dit model eigenlijk voor de Franse markt uitgegeven in een serie van klassieke auto´s die in het rijke verleden van de rally van Monte Carlo hebben gereden. Eigenlijk wel jammer dat ze voor dit model gekozen hebben, aangezien MINI RACING hem al exact hetzelfde had uitgegeven als kit, daar hangt wel een ander prijskaartje aan.
IXO heeft ook voor het postorderberdijf Editions Atlas een VOLVO 66 combi (met een beetje fantasie een DAF 66 combi) heel gedetailleerd gemaakt. Dit model is een van de latere nummers uit een abonnement dat men kan nemen op een serie VOLVO modellen. Jammer dat het niet los te krijgen is en dat je een abonnement op VOLVO modellen moet nemen, die zowel behoorlijk geprijsd zijn en deze VOLVO 66 komt dan pas na ongeveer 2 jaar. Als DAF verzamelaar ben je dus eigenlijk aangewezen op mensen die de hele serie kopen en los doorverkopen.
Gelukkig is dat gemis later goed gemaakt en is er ook via de modelhandel een hele mooie VOLVO 66 maraton stationcar uitgekomen, die nog goed te verkrijgen is. Op basis van dit model kun je met transfers (die via deze site verkrijgbaar zijn) ook een mooie exclusieve GLS maken.
In de nabije toekomst zal er via Editions Atlas ook nog een hele nette VOLVO 66 sedan volgen. Hierboven staat een prototype, benieuwd of die later in een andere kleur ook via IXO in de handel gaat komen.