DAF in kitmerken.

DAF IN KITMERKEN:

Niet alle modellen zijn door Lion Car of andere modelmerken gemaakt en gelukkig worden de gaten die er gevallen zijn vaak door kleine kitmerken opgevuld. Zie daarom onderstaand overzicht

1. AUTODROME:

Het misschien wel mooiste kitmodel wat er van een DAF bestaat komt van Nederlandse bodem. Het bedrijf AUTDROME heeft een poosje een zware metalen kit in zijn assortiment gehad die na veel geduldig bouwwerk uit is geggroeid tot een mooi model van een DAF daffodil 750. Hij lijkt in mal wel wat op de NOREV modellen, maar is gedetailleerder (kijk alleen de wieldoppen maar eens). De latere nadrukken van REPLICARS en NOREV komen wel wat in de buurt, maar dit is toch het model dat het meeste overeenkomt met zijn 1:1 voorbeeld. Helaas kom je deze kit tegenwoordig nog maar heel af en toe tegen.

2. MODELCARS:

Een zeer bijzonder DAF model is het A10 busje uit de jaren '50. Het model heeft in diverse overheidsdiensten dienst gedaan, maar werd nooit echt populair in de civiele hoedanigheid. Voor zover bekend bestaan er nog maar twee echte exemplaren, waarvan er een vermomd als politieauto in het Eindhovense DAF museum staat. MODELCARS uit Rotterdam heeft het model eind jaren '80 als kit uitgegeven en men kon het als "service wagen van de DAF fabriek" spuiten en met decals opsieren of in de uitvoering van de PTT. Een zeer geslaagd model dat je eveneens nog maar heel zelden tegenkomt.

3. COPY CAT:
I
n de jaren '80 verschenen er een aantal modellen met als opschrift COPY CAT op de bodemplaat. Het waren modellen uit metaal gegoten (ook het interieur was metaal) volgens de Lion Car mallen. Zelfs de wielen waren "gejat" van Lion Car. De modellen zijn zwaar en weinig gedetailleerd.Destijds waren ze niet erg duur, maar tegenwoordig kom je ze niet meer tegen.

4. BEWERKTE SCULPTUREN VAN MINDER BEKENDE DAF MODELLEN:
Op diverse beurzen (o.a. de beurzen in Houten en de DAF beurs in Asten) staat een standhouder (Chris de Koning) die zelf bijzondere DAF modellen massief in kunsthars giet. Ze zijn aangenaam geprijsd en geven je de mogelijkheid om in werkelijkheid zeldzame modellen voor weinig geld aan je verzameling toe te voegen.Als je dan nog het geduld kunt opbrengen om de massieve ramen uit te vijlen en het model te spuiten en wat op te sieren, krijg je heel aardige modellen.

v.l.n.r. "de rijdende regenjas", de DAF A-107 pick-up die dienst deed bij "de Bataafse Olie Maatschapij ", een Kalmar DAF, de DAF-kini (met kenteken van het koninklijk huis), de DAF ARKLA handywagon (speciaal gemaakt voor het Amerikaanse bedrijf ARKLA) en de DAF Siluro (een prototype gemaakt door Michelotti op basis van een DAF 55).
  
Nog een keer de DAF "rijdende regenjas", de DAF P100 sportcoupé (prototype) en de Huron DAF.

5. MINIRACING:
                   
Uit Frankrijk komen de kits van MINIRACING. Het betreffen rallyauto's die in Franse rally's hebben meegereden. Er is een DAF 44 uit de rally van Monte Carlo '67 leverbaar (een met startnummer 84 en een met startnyummer 117), ook een gele DAF 55 uit de rally van Monte Carlo 1972 (startnummer 30) en een DAF 66 uit dezelfde rally van 1973. Tot slot is er een goud kleurige DAF 66 uit de Tour du Sud van 1974 leverbaar met startnummer 48. De laatste 3 werden in het echt bereden door de coureurs Laurent en Marchee. Zij waren toen de fabrieksrijders van de DAF fabrieken. De kits zijn in Nederland leverbaar door De Roos Autminiaturen uit Uithoorn. De modellen kunnen uiteraard ook in civiele uitvoering gemaakt worden en dat is met name voor de DAF 66 sedan interessant, aangezien die door geen enkel ander bedrijf in de schaal 1:43 is gemaakt.


6. ARMY MODELS:

Via het Rotterdamse bedrijf "modelcars" is een poosje een model van de DAF YA66 leverbaar geweest. Men kon dit leger karretje gebouwd en als kit aanschaffen en dan kon men nog kiezen met of zonder huif. Het zal menig oud dienstplichtige soldaat een zorg zijn, want men zal toch wel met plezier terug kijken op de tijd onder de wapenrok die men in deze zgnd. jeep van vaderlandse bodem mocht doorbrengen. Het is een zeer goed lijkend en gedetailleerd model wat tegenwoordig erg moeilijk te vinden is.

7. SMITH MODELS

Het Engelse kitmerk SMITH models was een van de eerste die de DAF 400 in model maakte. Het is een zware metalen goed gedetailleerde kit, waar je tegenwoordig erg goed naar moet zoeken. Men heeft de DAF 400 in meerder uitvoeringen uitgebracht. Met opdruk DAF, maar ook met opdruk British Leyland en dan ook weer met laag en verhoogd dak. Alle modellen hebben wel de eerste zwarte grill. Ook zijn er zoals op de tweede foto te zien is, uitvoeringen bekend van de politie en als ambulance. Soms worden ze ook geleverd onder de naam Hart Models.

8. ROXLEY MODELS:

Het Engelse ROXLEY MODELS (een aan SMITH MODELS verwante fabrikant) zorgde voor een speciaal model van de DAF 400. Zij brachten in kit vorm een busje van de Engelse ROYAL MAIL op de markt. I.p.v. achterdeuren heeft dit model achter een rolluik zitten waardoor eenvoudig en snel de postzakken konden worden gegooid. Het model heeft aan beide kanten ook een schuifdeur, zodat de postbeambte snel in en uit kon stappen. In deze vorm lijkt het model nog het meest op zijn Engelse voorganger de Leyland Sherpa.

DRA:

De Roos Autominiaturen (zie ook paragraaf 5 Mini Racing) heeft in 2012 ook in kleine oplage een eigen DAF model uitgegeven. Het betreft een zeer mooi en realistisch model van de DAF Siluro. Het model is wel prijzig en te koop als kit, of gebouwd. Het model werd voor het eerst verkocht op de DAF beurs in Asten in 2012.

Klik hier om terug naar de home page te gaan

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Raymon | Antwoord 04.04.2020 22.30

Goedenavond, ik ben opzoek naar een DAF A10 model, dit ivm een kado voor een hobbyist! Graag hoor ik of deze nog in omloop zijn! In afwachting van antwoord

dafinminiatuur 05.04.2020 11.16

Je kunt op www.shapewys.com kijken voor 3D geprinte kitjes. In 1:45 kost de body $33,50 en de bodemplaat $14,86.
In 1:87 is de body $9,63 en de bodemplaat $8,79

dafinminiatuur 05.04.2020 11.14

Dag Raymon, dat is een moeilijke vraag. De A10 is moeilijk te vinden.
De kits van Modelcars zijn heel schaars en erg duur. Ik heb misschien nog een alternatief.

dafinminiatuur | Antwoord 17.11.2014 21.08

En als vervolgantwoord op de 66YA vraag van C.Bakker, als je ze vindt zijn ze erg prijzig.Het is een dure speld in de hooiberg.

dafinminiatuur | Antwoord 17.11.2014 21.06

Dag C. Bakker, de metalen kits van de DAF 66YA zijn in de jaren tachtig eenmalig uitgegeven door Modelcars in Rotterdam.Ze zijn tegenwoordig helaas erg zeldzaam

c. bakker | Antwoord 17.11.2014 02.39

hallo heer/mevrouw, vraagje waar zijn deze miniaturen nog te koop, van de ya 66 zowel met en zonder huif? zo ja wat zijn de kosten?
Groet, c.bakker

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

23.10 | 18:42

Beste Stephan, zou je dit gouden Dafje alvast voor mij willen reserveren, alsjeblieft..?

...
17.09 | 20:42

Hoi Luc, de Camel is net vanmiddag op de post gegaan en op deze Daffodil zit eigenlijk geen marge. Ik zie hem nergens anders in deze kleur voor deze prijs.

...
17.09 | 20:37

Hoi Stephan...Leuk geel Dafje...! Misschien een mooie rond bedrag voor deze en de gele Camel Rally Daf...?

...
23.08 | 14:01

Ik moet voor deze even zoeken, ik heb hem nog wel maar mogelijk zonder de goede wielen.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE