DAF in kitmerken.

DAF IN KITMERKEN:

Niet alle modellen zijn door Lion Car of andere modelmerken gemaakt en gelukkig worden de gaten die er gevallen zijn vaak door kleine kitmerken opgevuld. Zie daarom onderstaand overzicht

1. AUTODROME:

Het misschien wel mooiste kitmodel wat er van een DAF bestaat komt van Nederlandse bodem. Het bedrijf AUTDROME heeft een poosje een zware metalen kit in zijn assortiment gehad die na veel geduldig bouwwerk uit is geggroeid tot een mooi model van een DAF daffodil 750. Hij lijkt in mal wel wat op de NOREV modellen, maar is gedetailleerder (kijk alleen de wieldoppen maar eens). De latere nadrukken van REPLICARS en NOREV komen wel wat in de buurt, maar dit is toch het model dat het meeste overeenkomt met zijn 1:1 voorbeeld. Helaas kom je deze kit tegenwoordig nog maar heel af en toe tegen.

2. MODELCARS:

Een zeer bijzonder DAF model is het A10 busje uit de jaren '50. Het model heeft in diverse overheidsdiensten dienst gedaan, maar werd nooit echt populair in de civiele hoedanigheid. Voor zover bekend bestaan er nog maar twee echte exemplaren, waarvan er een vermomd als politieauto in het Eindhovense DAF museum staat. MODELCARS uit Rotterdam heeft het model eind jaren '80 als kit uitgegeven en men kon het als "service wagen van de DAF fabriek" spuiten en met decals opsieren of in de uitvoering van de PTT. Een zeer geslaagd model dat je eveneens nog maar heel zelden tegenkomt.

3. COPY CAT:
I
n de jaren '80 verschenen er een aantal modellen met als opschrift COPY CAT op de bodemplaat. Het waren modellen uit metaal gegoten (ook het interieur was metaal) volgens de Lion Car mallen. Zelfs de wielen waren "gejat" van Lion Car. De modellen zijn zwaar en weinig gedetailleerd.Destijds waren ze niet erg duur, maar tegenwoordig kom je ze niet meer tegen.

4. BEWERKTE SCULPTUREN VAN MINDER BEKENDE DAF MODELLEN:
Op diverse beurzen (o.a. de beurzen in Houten en de DAF beurs in Asten) staat een standhouder (Chris de Koning) die zelf bijzondere DAF modellen massief in kunsthars giet. Ze zijn aangenaam geprijsd en geven je de mogelijkheid om in werkelijkheid zeldzame modellen voor weinig geld aan je verzameling toe te voegen.Als je dan nog het geduld kunt opbrengen om de massieve ramen uit te vijlen en het model te spuiten en wat op te sieren, krijg je heel aardige modellen.

v.l.n.r. "de rijdende regenjas", de DAF A-107 pick-up die dienst deed bij "de Bataafse Olie Maatschapij ", een Kalmar DAF, de DAF-kini (met kenteken van het koninklijk huis), de DAF ARKLA handywagon (speciaal gemaakt voor het Amerikaanse bedrijf ARKLA) en de DAF Siluro (een prototype gemaakt door Michelotti op basis van een DAF 55).