DAF in kleine schaal.

DAF MODELLEN IN KLEINE(ERE) SCHAAL:

1. DAF G&R models:
Via internet worden af en toe hele kleine modellen van vroege DAF modellen aangeboden in de N-schaal (+ 1:160). Bekend zijn een model van een DAF 600 (al zegt de bodemplaat DAF 750), een DAF pick-up (met lading), een DAF 33 bestel en een DAF 55 sedan. De modelletjes worden vast op een bodemplaat geleverd. De maker van al dit fraais gebruikt de naam "G & R models" en ze worden in series van 10 tot 30 stuks gegoten. De modellen worden stuk voor stuk in witmetaal gegoten in een rubber mal en daarna met de hand beschilderd. Daardoor worden ze in kleine oplagen geproduceerd., de fabrikant maakt immers wat hij zelf leuk vindt en niet met als doel om massaal te produceren. Van alle modellen bewaart hij er 2 in elke kleurstelling voor zijn eigen archief. De modelletjes zijn dus eigenlijk bijzonder zeldzaam.
  

2. EKO:


De meest bekende kleine DAFjes komen van het Spaanse EKO. EKO heeft alleen de DAF daffodil 750 geproduceerd in de HO-schaal (1:87). Deze DAFjes sieren nog menige treinbaan. Ze zijn nu nog vrij eenvoudig en redelijk goedkoop te verkrijgen. Wat wel wat moeilijker is, is het feit om een EKO DAFje in zijn originele verpakking te pakken te krijgen. Zoals op de foto zichtbaar waren de 2 wijzen van verpakking louter wegwerp materiaal en daar is maar weinig van bewaard gebleven.

De EKO DAFjes werden na verloop van tijd met andere wieltjes en bodemplaatjes geleverd. Een bijzondere special werd uitgegeven door een aantal modellen te fabriceren en te verkopen met zwaailicht en opdruk van de Nederlandse politie.Vrij recent werd er via diverse websites ook een EKO DAFje als lesauto aangeboden, of in "police"uitvoering (Belgische politie?).

Tegenwoordig zijn de EKO modellen weer in productie genomen en worden ze in deze mooie doosjes geleverd.

3. AGUPLAS:
 
Aguplas komt eveneens uit Spanje , maar is minder bekend dan de EKO - modellen. Feitelijk gaat het om exact hetzelfde model, eveneens in de schaal 1:87, maar alleen de bodemplaat is anders. Deze AGUPLAS DAFjes zijn tegenwooordig heel wat lastiger te vinden.

4. BESTBOX + replica'sHet Nederlandse speelgoedmerk maakte eind jaren '50, begin jaren '60 in de schaal van de beroemde matchbox modellen ook speelgoed autootjes en uiteraad zaten er ook wat DAF modellen in het assortiment. De bekendste is de DAF 600, deze werd volgens overleveringen gemaakt op basis van verkleinde Lion Car tekeningen. De modellen lijken ook erg veel in uitvoering op elkaar. Het model werd in diverse kleuren geleverd en met twee verschillende bodemplaten, een blikken bodemplaat en een gedetailleerde gegoten bodemplaat.
In 2012 verschenen er in een hele kleine oplage nagegoten repilica's kitjes an kunsthars. De modellen moesten zelf gespoten en in elkaar gezet worden, maar ze waren erg lastig te bewerken. Mede daardoor werd het geen doorslaand succes en is de oplage tot op heden erg beperkt.
Bestbox produceerde in een nog kleinere en afwijkende schaal ook nog 3 vrachtwagens, die bij wijze van uitzondering op deze site mogen staan. De schaal was afwijkend, omdat de modellen domweg in vergelijkbare doosjes moesten passen. Het grote voorbeeld matchbox gebruikte deze truc ook wel eens. Er werd een vuilniswagen gefabriceerd, die in twee variaties bekend is. Het verschil zit hem in de wielen. Ook werd er een frontstuur brandweerwagen geproduceerd. Hier zijn meerdere variaties in wielen en bodemplaten (wederom blik en gedetaillerd gegoten) bekend, maar er is ook een verschil in voorbumpers te zien. Tot slot is er ook een Torpedo front wagen gemaakt, ik heb alleen de gesloten bakwagen in mijn bezit, maar er moet ook nog een openbak bakwagen bestaan. Tot slot, het zij hem vergeven, heeft de opvolger van Bestbox, Holand OTO in de jaren '90 ook nog een DAF 1600 frontstuur uitgegeven als vijzelwagen.
5. PLAYART:Uit Hongkong kwam (of komt) het speelgoedmerk Playart. Ook zij maakten modellen in de matchbox schaal, alleen voorzagen zij de modellen van de zogenaamde superfast wielen. In deze serie uit de jaren '70 is heel bijzonder één DAF model bekend. Waarom de wijzen uit het Oosten ooit voor een DAF 32 hebben gekozen mag een raadsel zijn, maar het zijn leuke realistische modellen, vol fantasie vaak gespoten in metalic lak (iets wat DAF nooit deed). Tegenwoordig zijn deze modellen in nette staat moeilijk te vinden. In bespeelde staat gaat het nog wel, het was immers speelgoed, dat in Nederland via de HEMA werd verkocht.


Ook de VOLVO 343, of te wel de DAF 77 werd treffend gemodelleerd door Playart, er zijn twee verschillende versies van bekend (twee verschillende soorten wielen).

6. FOCUS:

FOns CUsters maakte in de jaren '80/'90 kunsthars kitjes in de HO schaal (1:87) onder de naam FOCUS, die via de beurzen in Houten werden verkocht voor schappelijke prijzen. Ze waren wel vrij grof. Na het overlijden van dhr. Custers namen diverse zaken (waaronder Luthart uit Venlo) de mallen over en namen na verloop van tijd de modellen weer in productie. Ze werden nu wel wat gedetaillerder geleverd (bv met ramen) en als je er dan de wielen van bv een Wiking model onder zette kreeg je een heel net model. Na het sluiten van de firma Luthart zijn de modellen nog wel via diverse sites te vinden, maar het wordt wel zoeken geblazen.
                       

7. ZEEPWAGENTJES:


Tot slot zijn er nog de DAF 600 modellen die in de jaren '60 in verschillende landen in zeeppoeder werden meegeleverd. De landenaanduidingen zijn aan de achterkant herkenbaar. Er werden ook DAF frontstuur vrachtwagentjes meegeleverd, eveneens met landenaanduidingen.

8 MOTORart KALMAR DAF

In de schaal 1:76 heeft motorart de Kalmar DAF gemodelleerd in de uitvoering van een postbusje. Daar waren ze aanvankelijk ook speciaal voor gemaakt. Op de onderkant staat Tjörven en dat is vernoemd naar de oorspronkelijke fabrikant.

9 Sixties Classics DAF 44 sedan pewter, in tin

Recent heb ik via eBay dit kleine tinnen model van een DAF 44 sedan aangeschaft van Sixties Classics. 
Het model heeft een matchbox-formaat, of te wel 3 inch. Het is een model dat handmatig gmaakt is in de Engelse "Sterling Classic Studio" in Malvern, Worchester, England. Het werd in een klein groen kartonnen doosje geleverd met als opdruk "Sixties Classics Pewter Collection" via de eveneens Engelse firma "Boots Company". In deze serie zijn niet meer DAF modellen bekend, maar wel meerdere modellen van auto's uit de jaren zestig, er is o.a. ook een Volkswagen Kever, een Mini Cooper, Ford Escort I en een MG bekend.

10. JMR
modellen:
Via de site van www.dutchart-models.nl is een fraaie kit van de VOLVO 343 uit 1976 te bestellen. Het is een vrij prijzige kit, maar dan heb je in HO - schaal ook wel een uniek model. 


11 Brekina:

Vanaf medio 2017 zijn in de HO-schaal van Brekina diverse mooie modellen van de DAF 600 voor een schappelijke prijs uitgegeven. Begin 2018 kwamen daar ook de "two-tone"versies bij en de DAF 750 daffodil. Deze laatste kwam ook meteen uit als politieauto. Ze zijn bij de speciaalzaken en op veilingen nu nog volop te koop.

12 MCH:

Modelbouw Centrum Hilversum heeft in de N-schaal (1:160) een leuk model van een DAF 33 bestel uitgegeven voor een aardige prijs. Ze zijn te bestellen via www.modelbouwcentrumhilversum.com


13 BdB:
Er zijn in 1:87 meerdere kits bekend van Boue de Boer (BdB models). Zo is er ook een wit metalen kit van een DAF 750 bestel, op basis van de FoCus mal.

klik hier om terug te keren naar de homepage.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

dafinminiatuur | Antwoord 06.11.2018 18.08

De Roos Autominiaturen heeft er een, die wel erg duur, maar heel goed gelijkend. Beschikbaar als kit en gebouwd. Zie http://www.deroosautominiaturen.com

haike | Antwoord 05.11.2018 09.54

ik zoek een miniatuur 1/43 daf siluro voor iemand weet iemand of deze ergens te koop wordt aangeboden??

Daf33 | Antwoord 31.10.2017 08.14

Ik ben op zoek naar een miniatuur DAF 33 voor iemand. Worden deze weleens te koop aangeboden?

dafinminiatuur 31.10.2017 21.42

Ik heb er meerdere te koop staan op de pagina "kleine occasions", in diverse staten en prijzen.

Erik | Antwoord 08.09.2016 22.05

Deze site is een prachtig naslagwerk over de kleine Dafjes ! Mag ik toch een klein schoonheidsfoutje signaleren ? Het is ANGUPLAS, niet AGUPLAS.

Wilfrid van Westerop | Antwoord 17.01.2016 16.37

De Motorart Kalmar is uitgebracht door de Finse Post. Ook Finland heeft met de Kalmar gereden.Het origineel staat in het Finse Postmuseum in Tampere.

john bisschop | Antwoord 02.01.2016 19.32

Hallo cor ik ben al een tijd opzoek naar de daf 1600 autospuit die ooit door luthard is verkocht is jouw modelletje ook op deze schaal1:87 of is dit een matbox

dafinminiatuur 03.01.2016 01.44

Dag John,
Ik denk dat je dat oude model van Bestbox bedoelt, die is ongeveer 1:76.
De matchbox schaal.
groeten Stephan

dafinminiatuur | Antwoord 14.12.2015 18.03

Dag Cor, zoals gezegd sta ik open voor aanvullingen en foto's van anderen. Dan pas wordt het een totaal overzicht. BDB ken ik, GSP en 87RPM niet.

dafinminiatuur 14.12.2015 18.06

Van GSP en 87RPM weet ik helemaal niets, dus elke aanvulling, foto's en teksten zijn welkom.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

23.10 | 18:42

Beste Stephan, zou je dit gouden Dafje alvast voor mij willen reserveren, alsjeblieft..?

...
17.09 | 20:42

Hoi Luc, de Camel is net vanmiddag op de post gegaan en op deze Daffodil zit eigenlijk geen marge. Ik zie hem nergens anders in deze kleur voor deze prijs.

...
17.09 | 20:37

Hoi Stephan...Leuk geel Dafje...! Misschien een mooie rond bedrag voor deze en de gele Camel Rally Daf...?

...
23.08 | 14:01

Ik moet voor deze even zoeken, ik heb hem nog wel maar mogelijk zonder de goede wielen.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE