DAF in kleine schaal.

DAF MODELLEN IN KLEINE(ERE) SCHAAL:

DAF G&R models:

Via internet worden af en toe hele kleine modellen van vroege DAF modellen aangeboden in de N-schaal (+ 1:160). Bekend zijn een model van een DAF 600 (al zegt de bodemplaat DAF 750), een DAF pick-up 600/750 (met lading), een DAF 600 / 750 bestel en een DAF 55 sedan. Recentelijk dook er in deze serie ook een VOLVO 340 (DAF 77) op.
De modelletjes worden vast op een bodemplaat geleverd. De maker van al dit fraais gebruikt de naam "G & R models" en ze worden in series van 10 tot 30 stuks gegoten. De modellen worden stuk voor stuk in witmetaal gegoten in een rubber mal en daarna met de hand beschilderd. Daardoor worden ze in kleine oplagen geproduceerd., de fabrikant maakt immers wat hij zelf leuk vindt en niet met als doel om massaal te produceren. Van alle modellen bewaart hij er 2 in elke kleurstelling voor zijn eigen archief. De modelletjes zijn dus eigenlijk bijzonder zeldzaam.

DAF 600 / 750
DAF 600 / 750, two tone
DAF 600 / 750 pick - up
DAF 600 / 750 bestel
DAF 55 sedan
VOLVO 340 (daf 77)

EKO:
De meest bekende kleine DAFjes komen van het Spaanse EKO. EKO heeft alleen de DAF daffodil 750 geproduceerd in de HO-schaal (1:87). Deze DAFjes sieren nog menige treinbaan. Ze zijn nu nog vrij eenvoudig en redelijk goedkoop te verkrijgen. Wat wel wat moeilijker is, is het feit om een EKO DAFje in zijn originele verpakking te pakken te krijgen. Zoals op de foto zichtbaar waren de 2 wijzen van verpakking louter wegwerp materiaal en daar is maar weinig van bewaard gebleven.

De EKO DAFjes werden na verloop van tijd met andere wieltjes en bodemplaatjes geleverd. Een bijzondere special werd uitgegeven door een aantal modellen te fabriceren en te verkopen met zwaailicht en opdruk van de Nederlandse politie.Vrij recent werd er via diverse websites ook een EKO DAFje als lesauto aangeboden, of in "police"uitvoering (Belgische politie?).

Tegenwoordig zijn de EKO modellen weer in productie genomen en worden ze in deze mooie doosjes geleverd.

DAF daffodil van EKO in blister verpakking
DAF daffodil van EKO, in eenvoudige verpakking
DAF daffodil van TOYEKO in moderne verpakking.

ANGUPLAS:
 
Anguplas komt eveneens uit Spanje , maar is minder bekend dan de EKO - modellen. Feitelijk gaat het om exact hetzelfde model, eveneens in de schaal 1:87, maar alleen de bodemplaat is anders. Dit model is de voorloper van de EKO DAFjes.Deze ANGUPLAS DAFjes zijn tegenwooordig heel wat lastiger te vinden.

De actie Bestbox DAF 600 van frisdrankfabrikant JEL, in zijn aparte doosje.

BESTBOX + replica's
Het Nederlandse speelgoedmerk maakte eind jaren '50, begin jaren '60 in de schaal van de beroemde matchbox modellen ook speelgoed autootjes en uiteraad zaten er ook wat DAF modellen in het assortiment. De bekendste is de DAF 600, deze werd volgens overleveringen gemaakt op basis van verkleinde Lion Car tekeningen. De modellen lijken ook erg veel in uitvoering op elkaar. Het model werd in diverse kleuren geleverd en met twee verschillende bodemplaten, een blikken bodemplaat en een gedetailleerde gegoten bodemplaat. 
Bij het frisdrankmerk JEL kon je sparen voor een Bestbox DAF, maar die zat wel in een afwijkend doosje. Zie die nog maar eens te vinden...
In 2012 verschenen er in een hele kleine oplage nagegoten repilica's kitjes in kunsthars. De modellen moesten zelf gespoten en in elkaar gezet worden, maar ze waren erg lastig te bewerken. Mede daardoor werd het geen doorslaand succes en is de oplage tot op heden erg beperkt. 
Bestbox maakte ook nog meerdere vrachtwagens, maar die horen in dit overzicht van personenwagens niet thuis.

De originele Bestbox DAF 600 op doosje.
De ruwe DAF 600, nagegoten van de Bestbox mal.
De replica van de Bestbox DAF 600 gebouwd en gespoten.

PLAYART:
Uit Hongkong kwam (of komt) het speelgoedmerk Playart. Ook zij maakten modellen in de matchbox schaal, alleen voorzagen zij de modellen van de zogenaamde superfast wielen. In deze serie uit de jaren '70 is heel bijzonder één DAF model bekend. Waarom de wijzen uit het Oosten ooit voor een DAF 32 hebben gekozen mag een raadsel zijn, maar het zijn leuke realistische modellen, vol fantasie vaak gespoten in metalic lak (iets wat DAF nooit deed). Tegenwoordig zijn deze modellen in nette staat moeilijk te vinden. In bespeelde staat gaat het nog wel, het was immers speelgoed, dat in Nederland via de HEMA werd verkocht. 


Ook de VOLVO 343, of te wel de DAF 77 werd treffend gemodelleerd door Playart, er zijn twee verschillende versies van bekend (twee verschillende soorten wielen).

DAF 32 Playart
VOLVO 343 van Playart met superfast wielen.
VOLVO 343 met regular wielen.

FOCUS:
FOns CUSters maakte in de jaren '80/'90 kunsthars kitjes in de HO schaal (1:87) onder de naam FOCUS, die via de beurzen in Houten werden verkocht voor schappelijke prijzen. Ze waren wel vrij grof. Na het overlijden van dhr. Custers namen diverse zaken (waaronder Luthart uit Venlo) de mallen over en namen na verloop van tijd de modellen weer in productie. Ze werden nu wel wat gedetaillerder geleverd (bv met ramen) en als je er dan de wielen van bv een Wiking model onder zette kreeg je een heel net model. Na het sluiten van de firma Luthart zijn de modellen nog wel via diverse sites te vinden, maar het wordt wel zoeken geblazen.

FOCUS DAF 33 bestel
FOCUS DAF 44/55 sedan
FOCUS DAF 44/55 stationcar
FOCUS DAF A107
FOCUS DAF 55 coupé

ZEEPWAGENTJES:
Er zijn ook nog de DAF 600 modellen die in de jaren '60 in verschillende landen in zeeppoeder werden meegeleverd. De landenaanduidingen zijn aan de achterkant herkenbaar. Er werden ook DAF frontstuur vrachtwagentjes meegeleverd, eveneens met landenaanduidingen.
Ze waren in de kleuren rood, wit, blauw, groen, geel geleverd met eveneens verschillende kleuren wieltjes.

MOTORart KALMAR DAF

In de schaal 1:76 heeft motorart de Kalmar DAF gemodelleerd in de uitvoering van een postbusje. Daar waren ze aanvankelijk ook speciaal voor gemaakt. Op de onderkant staat Tjörven en dat is vernoemd naar de oorspronkelijke fabrikant.

Sixties Classics DAF 44 sedan pewter, in tin
Recent heb ik via eBay dit kleine tinnen model van een DAF 44 sedan aangeschaft van Sixties Classics. 
Het model heeft een matchbox-formaat, of te wel 3 inch. Het is een model dat handmatig gmaakt is in de Engelse "Sterling Classic Studio" in Malvern, Worchester, England. Het werd in een klein groen kartonnen doosje geleverd met als opdruk "Sixties Classics Pewter Collection" via de eveneens Engelse firma "Boots Company". In deze serie zijn niet meer DAF modellen bekend, maar wel meerdere modellen van auto's uit de jaren zestig, er is o.a. ook een Volkswagen Kever, een Mini Cooper, Ford Escort I en een MG bekend.


JMR modellen:
Via de site van www.dutchart-models.nl is een fraaie kit van de VOLVO 343 uit 1976 te bestellen. Het is een vrij prijzige kit, maar dan heb je in HO - schaal ook wel een uniek model. 

Brekina:
Vanaf medio 2017 zijn in de HO-schaal van Brekina diverse mooie modellen van de DAF 600 voor een schappelijke prijs uitgegeven. Begin 2018 kwamen daar ook de "two-tone"versies bij en de DAF 750 daffodil. Deze laatste kwam ook meteen uit als politieauto. Ze zijn bij de speciaalzaken en op veilingen nu nog volop te koop. Er zijn overigens de laatste jaren veel meer variaties verkrijgbaar.

 

DAF 600 Brekina
DAF 750 daffodil van Brekina.
DAF 750 daffodil van Brekina in politie uitvoering.

MCH:

Modelbouw Centrum Hilversum heeft in de N-schaal (1:160) een leuk model van een DAF 33 bestel uitgegeven voor een aardige prijs. Ze zijn te bestellen via www.modelbouwcentrumhilversum.com.
Inmiddels is er ook een 33 bestel, een 33 combi en een 33 pick-up in de schaal 1:87 verkrijgbaar.

BdB:
Er zijn in 1:87 meerdere kits bekend van Boue de Boer (BdB models). Zo is er ook een wit metalen kit van een DAF 750 bestel, op basis van de FoCus mal.

Shapeways Models:
Shapeways Models (uit onder anderen Eindhoven) brengt recentelijk leuke 3D geprinte modelletjes uit die je zelf als kit in elkaar moet zetten. Veel er van zijn in een grotere schaal en betreffen vrachtwagens, maar ze hebben ook een aantal aller aardigste DAF A10 busjes uitgebracht in de schaal 1:87.

 

DAF A10 van Shapeways in uitvoering van PHILPS.
DAF A10 van Shapeways in brandweeruitvoering

Germania Figures
Van het Duitse Germania Figures komt deze kleine kit in 1:72 van een DAF "Pony" YM500. Hij is ook op basis van het Amerikaanse JEEP gebouwd met een 4X4 handgeschakelde versnellingen in de Vietnam oorlog is dit voertuig veelvuldig ingezet.
Het Amerikaanse leger wilde dit voertuig ook gaan inzetten op basis van een dwarsgeplaatste variomatic, maar keurde dit model af. De 200 gefabriceerde modellen moesten op last van het Amerikaanse leger vernietigd worden, maar er zijn er minimaal 2 gespaard gebleven.

klik hier om terug te keren naar de homepage.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Kees Goezinne k | Antwoord 04.03.2021 13:57

Ik ben op zoek naar model DAF A107 in de schaal 1:87

dafinminiatuur 07.03.2021 12:55

Dat wordt een hele moeilijke zoektocht. Bij mijn weten is hij er alleen van FoCus, een klein merkje dat al jaren niet meer bestaat.

dafinminiatuur | Antwoord 06.11.2018 18:08

De Roos Autominiaturen heeft er een, die wel erg duur, maar heel goed gelijkend. Beschikbaar als kit en gebouwd. Zie http://www.deroosautominiaturen.com

haike | Antwoord 05.11.2018 09:54

ik zoek een miniatuur 1/43 daf siluro voor iemand weet iemand of deze ergens te koop wordt aangeboden??

Daf33 | Antwoord 31.10.2017 08:14

Ik ben op zoek naar een miniatuur DAF 33 voor iemand. Worden deze weleens te koop aangeboden?

dafinminiatuur 31.10.2017 21:42

Ik heb er meerdere te koop staan op de pagina "kleine occasions", in diverse staten en prijzen.

Erik | Antwoord 08.09.2016 22:05

Deze site is een prachtig naslagwerk over de kleine Dafjes ! Mag ik toch een klein schoonheidsfoutje signaleren ? Het is ANGUPLAS, niet AGUPLAS.

Wilfrid van Westerop | Antwoord 17.01.2016 16:37

De Motorart Kalmar is uitgebracht door de Finse Post. Ook Finland heeft met de Kalmar gereden.Het origineel staat in het Finse Postmuseum in Tampere.

john bisschop | Antwoord 02.01.2016 19:32

Hallo cor ik ben al een tijd opzoek naar de daf 1600 autospuit die ooit door luthard is verkocht is jouw modelletje ook op deze schaal1:87 of is dit een matbox

dafinminiatuur 03.01.2016 01:44

Dag John,
Ik denk dat je dat oude model van Bestbox bedoelt, die is ongeveer 1:76.
De matchbox schaal.
groeten Stephan

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

11.10 | 23:13

hoi

ben al lang op zoek naar de bauwe klm daf van jamin

is die nog ergens verkijgbaar

vrgr kklaas

...
04.10 | 17:32

heb je meer foto,s van deze

...
19.09 | 12:47

Je kunt me mailen naar stephan@dafinminiatuur.nl. Dan hebben we rechtstreeks contact.

...
19.09 | 12:46

Goede middag Paul, excuses voor de late reactie. Er zat een vakantie en een opstart in mijn werk tussen wat veel tijd kostte. Kun je me een mail sturen?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE