DAF in grotere schalen.

DAF MODELLEN IN GROTE SCHAAL:

1. EMPERADOR:
                            
Het modelbouwmerk "Emperador" uit Den Haag was waarschijnlijk een van de eerste die het model van een DAF 600 produceerde. Mogelijk gebeurde dit zelfs al in opdracht van de DAF - fabriek zelf. Op de echte DAF stond namelijk zo'n lange wachttijd, dat kopers deze bouwdoos bij de dealer meekregen om thuis vast hun eigen DAF te bouwen en te showen. Het model is nu erg schaars. Mocht menhet ooit tegen komen dan zal de verzamelaars prijs er ook wel naar zijn.

2. ARNOLD:

                            
In Duitsland produceerde ARNOLD al jaren blikken DAF vrachtwagens en na de introductie van de DAF 600 personenwagen volgde er ook al vrij snel een goed gelukt model in de schaal 1:20. In tegenstelling tot de vrachtwagens was dit model grotendeels van kunststof. Het zeer goed gedetailleerde interieur en de bodemplaat waren wel van blik. Het geheel werd aangedreven door een vliegwiel. Veel van deze modellen hebben jaren in weer en winddienst gedaan in de miniatuurstad Madurodam. Waar zouden die modellen toch ook allemaal gebleven zijn?

3. TINY GIANT:
                           
Zelfs in het verre Oosten was de komst van dit wonderbaarlijke autootje uit Nederland niet onopgemerkt gebleven. Tiny Giant maakte een model van de DAF 600 en het is maar goed dat ze dat duidelijk op de doos en het model hebben gedrukt, want van alle grote blikken modellen lijkt deze het minst op het origineel.

4. BANDAI: 
                             Klik op foto voor groot formaat 
Bandai maakte een mooi model van de DAF 600 in de serie "car models of the world". Dit model is aanzienlijk beter gelukt dan de Tiny Giant variant. De Bandai DAF 600 benadert in uitvoering de mooie ARNOLD DAF. De Bandai DAf werd in meerdere kleurstellingen geleverd, met als vreemde kentaken S-924. Zoals gezegd maakt de blikken DAF deel uit van een serie "cars of the world" en Bandai produceerde uit diverse landen markante auto modellen. De DAF vertegenwoordigt Nederland.

5. A1- Toys (of te wel Asakusa):

Rien Roodzant, een trouw volger van deze site, kwam met  wat welkome aanvullende informatie over A1-Toys uit de Asakusa fabriek in Japan. Dit model, wat ik abusievelijk een poosje voor een Bandai DAF uitschold, blijkt uit een andere Japanse fabriek te komen. Deze DAF is te herkennen aan het kenteken UT-22-71 en wat des te opmerkelijker is, is het feit dat op de doos de Nederlandse tekst staat. Daaruit kun je opmaken dat de Japanners dit model speciaal voor de Nederlandse markt maakten. Mijn model heeft niet meer de originele wielen en de doos is een copybox.

6. POLYSTONE, ONBEKENDE MAKELIJ:

                                    
Recentelijk duiken steeds vaker in souvenirwinkeltjes in toeristenplaatsen en in winkeltjes met allerlei snuisterijen modellen op van markante auto's uit vervlogen tijden. Deze modellen zijn gemaakt van polystone en zijn zeer grof gemodelleerd. Er is een DAF beschikbaar die het meeste weg heeft van een DAF 33. Ik heb dit model zelf aangeschaft tijdens een vakantie in Zeeland in een souvenir / snuisterijen winkeletje in Veere.

7. DE DAF MODELLEN VAN DS plastic ( van JAMIN):Eind jaren '60, begin jaren '70 was het mogelijk om bij de snoepwinkel JAMIN een model van de DAF 33 bestel te kopen. Uit het open de openslaande achterdeur stak dan een goed gevulde snoepzak met gepofte rijst. De modellen waren er uitsluitend in het rood (opdruk PTT (2 verschillende PTT stickers zijn bekend, een rood met gele en een zwart witte)en brandweer) en het geel verkrijgbaar (opdruk ANWB). Ook zijn er modellen bekend met buitenlandse (Frans talige) opdruk. In het geel is een model bekend met opdruk "Pointes & Chaussees" en in het rood is een uitvoering "les pompier"(brandweer) bekend. De achterdeur zat i.v.m. die snoepzak niet zo stevig zijn scharnieren zodat heden ten dagen bij veel modellen de achterdeur kwijt is. Het vermoeden bestaat dat deze modellen door een Franse firma DS zijn gefabriceerd. Er staat welliswaar geen merkaanduiding op de onderkant, maar er zijn erg veel raakvlakken met andere modellen van DS, zodat het aannemelijk is dat ze uit dezelfde fabriek komen. Zo zijn deze DAFs alleen in dezelfde kleuren bekend als andere DS producten, hebben ze dezelfde wielen en dezelfde stickers.
Vrij recent dook er ook één blauw model op dat ik heb weten te bemachtigen. Dit model zou in Nederland niet met snoep zijn verkocht, maar het zou wel geleverd zijn met KLM opdruk. Ook zouden er Franse blauwe modellen bekend zijn met de opdruk van de Franse Postbank. Deze blauwe uitvoeringen zijn extreem schaars.

8. ICHIKO: