DAF in grotere schalen.

DAF MODELLEN IN GROTE SCHAAL:

1. EMPERADOR:
                            
Het modelbouwmerk "Emperador" uit Den Haag was waarschijnlijk een van de eerste die het model van een DAF 600 produceerde. Mogelijk gebeurde dit zelfs al in opdracht van de DAF - fabriek zelf. Op de echte DAF stond namelijk zo'n lange wachttijd, dat kopers deze bouwdoos bij de dealer meekregen om thuis vast hun eigen DAF te bouwen en te showen. Het model is nu erg schaars. Mocht menhet ooit tegen komen dan zal de verzamelaars prijs er ook wel naar zijn.

2. ARNOLD:

                            
In Duitsland produceerde ARNOLD al jaren blikken DAF vrachtwagens en na de introductie van de DAF 600 personenwagen volgde er ook al vrij snel een goed gelukt model in de schaal 1:20. In tegenstelling tot de vrachtwagens was dit model grotendeels van kunststof. Het zeer goed gedetailleerde interieur en de bodemplaat waren wel van blik. Het geheel werd aangedreven door een vliegwiel. Veel van deze modellen hebben jaren in weer en winddienst gedaan in de miniatuurstad Madurodam. Waar zouden die modellen toch ook allemaal gebleven zijn?

3. TINY GIANT:
                           
Zelfs in het verre Oosten was de komst van dit wonderbaarlijke autootje uit Nederland niet onopgemerkt gebleven. Tiny Giant maakte een model van de DAF 600 en het is maar goed dat ze dat duidelijk op de doos en het model hebben gedrukt, want van alle grote blikken modellen lijkt deze het minst op het origineel.

4. BANDAI: 
                              
Bandai maakte een mooi model van de DAF 600 in de serie "car models of the world". Dit model is aanzienlijk beter gelukt dan de Tiny Giant variant. De Bandai DAF 600 benadert in uitvoering de mooie ARNOLD DAF. De Bandai DAf werd in meerdere kleurstellingen geleverd, met als vreemde kentaken S-924. Zoals gezegd maakt de blikken DAF deel uit van een serie "cars of the world" en Bandai produceerde uit diverse landen markante auto modellen. De DAF vertegenwoordigt Nederland.

5. A1- Toys (of te wel Asakusa):

Rien Roodzant, een trouw volger van deze site, kwam met  wat welkome aanvullende informatie over A1-Toys uit de Asakusa fabriek in Japan. Dit model, wat ik abusievelijk een poosje voor een Bandai DAF uitschold, blijkt uit een andere Japanse fabriek te komen. Deze DAF is te herkennen aan het kenteken UT-22-71 en wat des te opmerkelijker is, is het feit dat op de doos de Nederlandse tekst staat. Daaruit kun je opmaken dat de Japanners dit model speciaal voor de Nederlandse markt maakten. Mijn model heeft niet meer de originele wielen en de doos is een copybox.

6. POLYSTONE, ONBEKENDE MAKELIJ:

                                    
Recentelijk duiken steeds vaker in souvenirwinkeltjes in toeristenplaatsen en in winkeltjes met allerlei snuisterijen modellen op van markante auto's uit vervlogen tijden. Deze modellen zijn gemaakt van polystone en zijn zeer grof gemodelleerd. Er is een DAF beschikbaar die het meeste weg heeft van een DAF 33. Ik heb dit model zelf aangeschaft tijdens een vakantie in Zeeland in een souvenir / snuisterijen winkeletje in Veere.

7. DE DAF MODELLEN VAN DS plastic ( van JAMIN):Eind jaren '60, begin jaren '70 was het mogelijk om bij de snoepwinkel JAMIN een model van de DAF 33 bestel te kopen. Uit het open de openslaande achterdeur stak dan een goed gevulde snoepzak met gepofte rijst. De modellen waren er uitsluitend in het rood (opdruk PTT (2 verschillende PTT stickers zijn bekend, een rood met gele en een zwart witte)en brandweer) en het geel verkrijgbaar (opdruk ANWB). Ook zijn er modellen bekend met buitenlandse (Frans talige) opdruk. In het geel is een model bekend met opdruk "Pointes & Chaussees" en in het rood is een uitvoering "les pompier"(brandweer) bekend. De achterdeur zat i.v.m. die snoepzak niet zo stevig zijn scharnieren zodat heden ten dagen bij veel modellen de achterdeur kwijt is. Het vermoeden bestaat dat deze modellen door een Franse firma DS zijn gefabriceerd. Er staat welliswaar geen merkaanduiding op de onderkant, maar er zijn erg veel raakvlakken met andere modellen van DS, zodat het aannemelijk is dat ze uit dezelfde fabriek komen. Zo zijn deze DAFs alleen in dezelfde kleuren bekend als andere DS producten, hebben ze dezelfde wielen en dezelfde stickers.
Vrij recent dook er ook één blauw model op dat ik heb weten te bemachtigen. Dit model zou in Nederland niet met snoep zijn verkocht, maar het zou wel geleverd zijn met KLM opdruk. Ook zouden er Franse blauwe modellen bekend zijn met de opdruk van de Franse Postbank. Deze blauwe uitvoeringen zijn extreem schaars.

8. ICHIKO:


( zie onderstaande diashow voor grotere foto's)
In de jaren '70 waren bij de HEMA grote DAF modellen te koop zuiver bedoeld als speelgoed. Het waren grote (schaal 1:20) modellen van de DAF 44 sedan. Ze werden geproduceerd door het Japanse ICHIKO. Sommige modellen reden met een vliegwiel en sommige met een afstandbediening. De bordjes op de leswagens en de zwaailichten van de politie en brandweer konden verlicht worden. Er is zelfs een lesauto (Körskola) bekend met een Scandinavisch opschrift. De auto's hadden allemaal een Nederlands kenteken (55-44-EH, wat slaat op de type aanduiding DAF 44 of 55 en EH staat voor Eindhoven), maar zeer bijzonder is wel dat ze van binnen allemaal 3 pedalen hebben!!! Dus ook een koppeling i.p.v. de variomatic met slechts 2 pedalen. Een foutje dus van de Japanners.

9. MOLTO SPAIN:


Het Spaanse MOLTO maakte een groot kunststof model van de DAF Kalmar. Een ambulance uitvoering heeft, net als een Amerikaanse legeruitvoering, de goede wielen er onder en er is ook een model bekend in een safari uitvoering met grote brede wielen. Bij de modellen kunnen de schuifdeuren en het achterportier open. Omdat het zuiver speelgoed is geweest zijn de achterportieren vaak door spelend geweld verdwenen. Er zijn twee verschillende soorten verpakking bekend.

10. STAHLBERG:


Tot slot nog een groot model. De VOLVO 66 stationcar van het Finse merk Stahlberg. Het is dan wel geen echte DAF, maar veel DAF liefhebbers knijpen bij dit model een oogje toe omdat het eigenlijk gewoon een DAF 66 met dikke bumpers is. Stahlberg heeft alleen maar de stationcar uitvoering gemodelleerd (die in het echt ook het langst in productie is gebleven), maar dan wel in de DL uitvoering (enkele koplamp) en de GL uitvoering (dubbele koplamp). Er zijn ook modellen bekend, waar DL achter op de auto staat, maar die wel de dubbele koplampen (van de GL) hebben. Dit lijkt echter eerder op een fabricage foutje, waar de verkeerde grill in het model is geplaatst. Dit soort kleine slordigheidjes waren soms ook bij Lion Car te zien. Dat kan het betreffende model wel wat aparter en schaarser maken. Er zijn ook verhalen bekend dat de modellen bij de VOLVO dealer werden geleverd om aan de klant als relatiegeschenk mee te geven bij de gekochte auto. De dealer had dan een set Stahlberg modellen zonder grill en zette er de grill in van het model dat de klant gekocht had, een fout was dan ook zo gemaak natuurlijk. Of deze laatste versie klopt hebik nog nooit kunnen checken.
Met speciale transfers (verkrijgbaar via deze site) kun je ook een mooie en unieke VOLVO 66 GLS maken:

11 Schuco:
Begin 2019 heeft Schuco een heel net model van een DAF 33 uitgegeven. Het is model is in twee kleuren uitgegeven (creme en lichtblauw) en van elke kleur zijn er 250 gemaakt. Het is een prijzig moel dat inmiddels al wel zijn weg heeft gevonden naar verzamelaars.Klik hier om naar de home page terug te gaan.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

dafinminiatuur | Antwoord 14.03.2020 12.23

Goede dag,
Kun je een foto van de doos sturen naar stephan@dafinminiatuur.nl dan kan ik ook zien waar we het over hebben.
met vriendelijke groet Stephan

R.T.C. van Donkelaar | Antwoord 14.03.2020 11.47

Hallo John ik heb een doos van een model maar heb geen idee van welk model, het is van een lion toys daf truck artnr. M-002871 hopelijk weet u welk model dit is

dafinminiatuur | Antwoord 17.08.2018 17.56

Dag John,
Als je interesse hebt om deze doos los te verkopen, kun je me een mailtje sturen naar stephan@dafinminiatuur.nl met een prijsvoorstel.
mvg Stephan

John scheer | Antwoord 17.08.2018 17.52

Ik heb nog wel een doos van een daf van Bandai met een prijsje van V&D erop
2,50 in guldens

Hans van Ojen | Antwoord 06.12.2017 20.15

Hoi ik ben op zoek naar een daf 55 white.
Heb je die ook in je vezameling?
mag mee gespeeld zijn

dafinminiatuur 11.12.2017 21.43

Dag Hans,
Van Lion Car is er geen DAF 55. Ik kom helaas niet verder als de marathon uitgave van NEO, die op mijn verkooppagina staat.
mvg Stephan/dafinminiatuur

dafinminiatuur | Antwoord 28.06.2017 10.02

In goede staat vanaf € 100,00. Met doos erbij nog wat meer, richting de € 150,00. In bespeelde staat (en dat zijn ze vaak) vanaf de € 50,00

gerrit | Antwoord 28.06.2017 09.04

wat is zo iets waardt son Daf 44 blikken model 1:20 made in japan

dafinminiatuur | Antwoord 30.05.2016 00.42

Ik heb er van beiden wel een paar voor verschillende prijzen in mijn verkooppagina staan.Er vanuit gaande dat de 44 sedan de zelfde body heeft als een 55 sedan.

William Smeenk | Antwoord 29.05.2016 20.32

Wie wil mij helpen aan een Daf 33 en een Daf 55
Ik heb daar vroeger in gereden, en zou graag deze modellen kopen.
w.smeenk@casema.nl

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

23.10 | 18:42

Beste Stephan, zou je dit gouden Dafje alvast voor mij willen reserveren, alsjeblieft..?

...
17.09 | 20:42

Hoi Luc, de Camel is net vanmiddag op de post gegaan en op deze Daffodil zit eigenlijk geen marge. Ik zie hem nergens anders in deze kleur voor deze prijs.

...
17.09 | 20:37

Hoi Stephan...Leuk geel Dafje...! Misschien een mooie rond bedrag voor deze en de gele Camel Rally Daf...?

...
23.08 | 14:01

Ik moet voor deze even zoeken, ik heb hem nog wel maar mogelijk zonder de goede wielen.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE