DAF trapwagens.

DE DAF ALS TRAPAUTO:

Er zijn meerdere foto's bekend van diverse trapauto's op basis van DAF modellen. Sommigen zijn eenvoudig te herleiden en anderen juist weer niet. Op dit onderdeel zal ik niet zo snel een volledig beeld schetsen en sta ik open voor inbreng (en betere foto's) van bezoekers van de site.

TRAPAUTO'S OP DAF BASIS:
Onderstaand grijze model komt uit het verkeerspark in Assen vandaan. Deze informatie kreeg ik via enkele oplettende bezoekers van de site en samen hebben zij meerdere DAF trapwagens in volle glorie hersteld. Meerdere foto's op deze pagina komen rechtstreeks uit deze verzamelingen, waarvoor mijn dank.
Op onderstaande foto's kunt u de opknapbeurt van een van deze trapauto's zien.

De onderstaande rode DAF trapwagen en de traowagen op basis van een DAF 32 komen ook uit het verkeerspark in Assen.
Dit model komt uit het verkeerspark in Assen, maar hij is wel extra opgeknapt en voorzien van een echt DAF stuur en dashbord. Het verkeerspark is geopend in 1957 en in het begin van de jaren '60 kwamen de DAF trapauto's het park verrijken.In 1987 werd dit park gerenoveerd en de ca. 20 DAFjes verdwenen toen van het toneel. Diverse verzamelaars hebben daar toen deze mooie trapauto's opgekocht en opgeknapt. Het betrof aanvankelijk de DAF 600 modellen en later werd de bodys aangepast naar de DAF 32 modellen.

DAF 600 trapauto uit het verkeerspark in Assen.
De restauratie van een DAF 600 trapauto uit het verkeerspark in Assen.
Het frame van een DAF 600 trapauto uit het verkeerspark in Assen.
DAF 600 trapauto uit het verkeerspark in Assen.
DAF 600 trapauto uit het verkeerspark in Assen, omgebouwd tot een DAF 32.

TRAPAUTO'S OP DAF BASIS uit de verkeerstuin in Eindhoven:
De oranje DAF 55 trapauto, die in het DAF museum in Eindhoven staat, komt uit de "verkeerstuin" in Eindhoven. Dat was een verkeerspark, waar schoolkinderen in de jaren '70 konden oefenen in vele verkeerssituaties en waar ze werden voorbereid op alle gevaren uit het verkeer. Alle (trap)auto's waren van DAF, aangezien dat toen nog florerende bedrijf dit educatieve verkeerscentrum sponsorde. Er reden ook gele DAF trapwagens rond en één DAF Pony -achtig vrachtwagentje.
Er moest wel het een en ander opgeknapt worden voordat deze trapauto weer in toonbare staat was.

DAF 55 trapauto uit de Eindhovense verkeerstuin.
DAF 55 trapauto uit de Eindhovense verkeerstuin, voor reparatie.
DAF 55 trapauto uit de Eindhovense verkeerstuin, tijdens reparatie.

TRAPAUTO'S VAN TORCK:
De Belgische speelgoed fabrikant Torck uit Deinze was de producent van vele soorten trapauto's. In hun assortiment zat een mooi model van de DAF 600. Het was een goedlopend model in hun productie .
Het verhaal gaat dat de DAF van Torck tot stand is gekomen door een intensieve samenwerking tussen de trapauto-fabrikant Torck, en het bedrijf DAF. Er werd een akkoord bereikt dat Torck uit Deinze deze trapauto, als miniatuur van de "echte daf", exclusief in productie mocht nemen.
Dat dit een groot succes werd (en nog is) blijkt wel uit de foto in de kop van deze pagina waarop de directie van Torck en DAF staat met de eerste voorstelling van de Torck DAF.

In het tijdschrift "modelauto 151"staat een interssant artikel dat geheel aan deze Belgische speelgoedfabrikant gewijd is.Deze trapauto's zijn blijkbaar in diverse staten nog wel te vinden, maar ze zijn vrij prijzig.
Meer informatie over de Torck trapauto's kunt u vinden op de fraaie website van Peter van Veirdegem en Katrien Lingier, www.torck-trapauto.com. Zij hebben ook tekstueel geholpen bij de bovenstaande beschrijving, waarvoor mijn dank. 
Als je tegenwoordig al een Trock trapwagen tegen komt, dan is die vaak in povere staat (en kan een vakkundige restauratie wel waarderen), maar moet je ook diep in je beurs tasten.

Torck trapauto van een DAF 600.
Torck trapauto van een DAF 600, voor reaparatie.
Torck trapauto van een DAF 600, voor reparatie.

VREEMDE "EEND"/ DAF IN DE BIJT:
Bovenstaande foto van een DAF trapauto op basis van een DAF 33 vond ik op het internet toen ik "DAF trapauto's" googelde.
Ik had geen flauw idee waar het model vandaan komt en, of wie het gemaakt heeft, maar een attente bezoeker van de site heeft me de onderstaande informatie doorgemaild. (waarvoor mijn dank uiteraard). Dit is een trapauto op ware grootte die door een aantal studenten van de Design Academy in Eindhoven in 2008 is gebruikt voor diverse evenementen. De attente bezoeker / informant zag deze "trapauto" op het complex Strijp S in Eindhoven staan en heeft er toen ook een foto van gemaakt. Het is een buizenframe met daar omheen plaatwerk van een DAF 33.

 klik hier om terug naar de homepage te gaan:

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

dafinminiatuur | Antwoord 17.08.2018 17:58

Bijzonder bezit, ben er maar zuinig op. Heb je evt. foto's? Die kun je doormailen naar stephan@dafinminiatuur.nl
groeten Stephan

John scheer | Antwoord 17.08.2018 17:48

Ik bezit er 2 van het merk TORCK uit Deinze en met en een zonder achtervering
John

fz | Antwoord 06.01.2018 12:31

https://www.2dehands.be/antiek-art/antiek/speelgoed/trapauto-voiture-a-pedale-daf-387563499.html

dafinminiatuur | Antwoord 06.11.2016 19:25

Ik heb er nog nooit een te koop gezien. Ik vermoed dat als je er ooit een tegenkomt, dat die in de duurdere prijsklasse zal zitten.

dafinminiatuur 06.11.2016 19:26

Je zou kunnen informeren bij www.garageclement.nl. Dit is een gespecialiseerde DAF garage en de foto's komen van hen.

peter | Antwoord 06.11.2016 19:14

Hallo eens een vraagje kun je zo'n trapauto van Daf 55 ergens kopen en wat is de prijs klasse

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

16.05 | 22:33

Dag James, ik kan jouw mail nergens meer terug vinden, ik heb de mappen in de mail te goed opgeruimd. Zou je nog een keer een mail kunnen sturen?
mvg Stephan

...
09.05 | 21:02

Kunt u een mail sturen naar stephan@dafinminiatuur.nl. Ik vrees dat ik deze niet meer heb, of hij is ernstiger bespeeld dan ik me herinner.

...
09.05 | 15:55

Beste,
Als oud bezitter van een grijze 33B (had ook 33, 44 &55 trouwens) wil ik graag n model van U kopen. Betreft de: DAF 33 bestel Lion Car, 1:43. Vrijwel onb

...
04.05 | 12:40

Er mag wat meer in de schaal 1:87 uitgevoerd wordeno.a. de Leyland/DAF 400. Focus heeft de DAF 400 uitgebracht met dubbele cabine en laadbak.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE